Kamu İhalelerinde 07.03.2023 tarihli ve 32125 sayılı Resmi Gazete ile mal ve hizmet alımlarında uygulanacak fiyat farkı esaslarında değişiklik yapılmıştır. Bu kapsamda aşağıdaki hususların dikkate alınması gerekmektedir:

1. Mal ve Hizmet alımlarında uygulanacak fiyat farkı esaslarındaki değişiklik 07.03.2023 tarihli Resmî Gazetede yayımlanmıştır. 

2. Yapılan değişiklikler, 10 gün sonra 17.03.2023 tarihinde yürürlüğe girecektir. İhale ilanı veya duyurusu 17.03.2023 ve sonrasında yapılacak ihaleler için geçerli olacaktır.

3. “4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’na Göre İhale Edilen Mal Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar”da Yapılan Değişiklikler;

“Sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG)” ibaresinden sonra gelmek üzere “sıkıştırılmış doğal gaz (CNG)” ibaresi eklenmiştir. Böylece LNG’de olduğu gibi CNG’de de fiyat farkı hesaplamasında EPDK tarafından aylık yayımlanan ortalama satış fiyatın esas alınacaktır.

4. “4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’na Göre İhale Edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar” da Yapılan Değişiklikler;

  • Sözleşme süresi 365 takvim gününü aşmayan; ihale dokümanında personel sayısı belirlenerek haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı düzenlenen hizmet alımlarında, asgari ücretteki brüt artış oranı karşılığı işçilik maliyeti fiyat farkı verilmesi zorunlu hale getirilmiştir (Esasların 6 ncı maddesi esas alınacaktır).
  • Sözleşme süresi 365 takvim gününü aşmayan; ihale dokümanında personel sayısı belirlenerek haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağı düzenlenen hizmet alımlarında, asgari ücret artışına ilişkin fiyat farkı zorunlu olup sadece diğer girdiler için fiyat farkı düzenlemesinin yapılması İdarenin takdirine bırakılmıştır.
  • Sözleşme süresi 365 takvim gününü aşmayan diğer hizmet alımlarında tüm girdiler için fiyat farkı hesaplanacağına ilişkin düzenleme yapılması İdarenin takdirine bırakılmıştır. 
  • Teşhis ve tedaviye yönelik hizmet alımlarında puan birimi üzerinden sözleşmeye bağlanan işlerde fiyat farkı ödenmesine veya kesilmesine dair değişiklik yapılmıştır. Sağlık Uygulama Tebliğinde ödemeye esas olarak belirlenen katsayının artırılmasından veya azaltılmasından kaynaklanan fiyat değişimleri için ise ayrıca fiyat farkı hesaplanmayacaktır. 
  • Teşhis ve tedaviye yönelik hizmet alımlarında; ihale dokümanında personel sayısı belirlenerek haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılacağının düzenlenmesi halinde, asgari ücretteki brüt artış oranı karşılığı işçilik maliyeti fiyat farkı verilmesi zorunlu hale getirilmiştir. 07.03.2023

(Detaylı Bilgi İçin KILIÇ HUKUK OFİSİ İle iletişime Geçiniz)


İhale avukatı- ihaleavukatı-avukatihale-kamu ihale kurumu- kik avukatı- ihale- yasaklama- ihale yasaklama- ihalelerden yasaklanma- ihale iptali- ihale danışmanı- ihale danışmanlığı- sözleşme feshi- fiyat farkı- teminatın irat kaydı- teminatın gelir kaydedilmesi- teminat iradı

07.03.2023 Tarihinde Resmi Gazetede Yayımlanan Düzenleme ile 4734 Sayılı Kanun Kapsamında Yapılan Mal ve Hizmet Alımlarındaki Fiyat Farkı Değişiklikleri Nelerdir?
07

Mar