İhalelere katılan isteklilerin Vergi Borcu Sorgulanması Kapsamındaki Önemli Duyuru Kamu İhale Kurumunca Yayımlandı
Bilindiği üzere, 01 Ağustos 2025 tarihinde yürürlüğe giren Kamu Alımlarının Elektronik Ortamda Yapılmasına İlişkin Uygulama Yönetmeliği uyarınca, ilanı/duyurusu 01 Ağustos 2025 ve sonrası ihalelerde SGK prim ve Vergi borcu sorgulamalarının idarelerce tekliflerin açıldığı aşamada yapılacağı ile yaşanan tereddütler üzerine SGK prim borçlarının sorgulanmasına dair alınan Kamu İhale Kurul kararının içeriği, tarafımızca daha önce duyurulmuştu.
Bu defa; Vergi Borcu sorgulamasında da tereddütlerin yaşanması üzerine, SGK Prim borcu sorgulamasına benzer şekilde, Kamu İhale Kurulu tarafından 01.10.2025 tarih ve 2025/DK.D-361 sayılı karar alınmıştır. Bu kapsamda;
* İlanı veya duyurusu 08/10/2025 tarihi ve sonrasında yapılacak olan ihalelerde geçerli olmak üzere;
- İstekliler, tekliflerini EKAP üzerinden gönderirken, teklif tarihinden geriye doğru üç iş günü içinde alınmış vergi borcu olmadığına ilişkin doğrulanabilir bir belgeyi İhaleye Katılım Belgesi’ndeki ilgili alana yükleyebilecektir.
- İhale komisyonu tarafından tekliflerin açılması aşamasında Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) entegrasyonu aracılığıyla yapılan vergi borcu sorgulaması neticesinde borcu çıkan isteklilerden ihaleye katılım belgesinde vergi borcu bulunmadığını gösterir teklif tarihinden geriye doğru üç iş günü içinde alınmış vergi borcu olmadığına ilişkin doğrulanabilir bir belge yüklememiş veya bu belge dışında bir belge yüklemiş isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılacak ve geçici teminatları gelir kaydedilecektir.
- İhale komisyonu tarafından yapılan sorgulama neticesinde borcu çıkan isteklilerden İhaleye Katılım Belgesi'nde teklif tarihinden geriye doğru üç iş günü içinde alınmış vergi borcu olmadığına ilişkin doğrulanabilir bir belge yüklemiş isteklilere, EKAP üzerinden bildirim yapılarak iki iş gününden az olmamak üzere makul süre verilecek, bu süre içinde vergi borcu olmadığına ilişkin doğrulanabilir bir belgeyi idareye sunan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilerek ihale işlemlerine devam edilecek, verilen sürede bu bilgi eksikliğini gidermeyen isteklilerin teklifleri değerlendirme dışı bırakılacak ve geçici teminatları gelir kaydedilecektir.
* İlanı veya duyurusu 01/08/2025 ve 07/10/2025 tarihleri arasında yapılan ve sözleşmeye bağlanmamış ihalelerde (pazarlık usulüyle yapılan ihalelerde idarece isteklilerden son yazılı fiyat tekliflerini vermeleri istenmemiş olması kaydıyla); ihale komisyonu tarafından sorgulama neticesinde vergi borcu olduğu bilgisine ulaşılan isteklilere EKAP üzerinden bildirim yapılarak iki iş gününden az olmamak üzere makul süre verilecek, bu süre içinde vergi borcu olmadığına ilişkin doğrulanabilir bir belgeyi idareye sunan isteklilerin teklifleri geçerli kabul edilerek ihale işlemlerine devam edilecek, verilen sürede bu bilgi eksikliğini gidermeyen isteklilerin ise teklifleri değerlendirme dışı bırakılacak ve geçici teminatları gelir kaydedilecektir.
KILIÇ HUKUK VE DANIŞMANLIK OFİSİ Daha fazla bilgi edinmek için iletişime geçiniz. Tel: 0 312 285 96 00- 0545 285 96 00 |
Eki